Så väljer du rätt PT-utbildning

Du har bestämt dig för att bli PT, grattis! Det är ett fantastiskt yrke där du varje dag kommer att hjälpa människor att nå sina mål och med hjälp av träning må lite bättre varje dag. Att välja rätt utbildning kan vara lite av en djungel så här kommer några tips till dig som funderar på att bli personlig tränare. 

Vad är ditt mål med utbildningen? 

Den första frågan du behöver ställa dig är om du vill arbeta som personlig tränare och i så fall var. Går du utbildningen för att kunna göra din egen, och kanske några kompisars, programmering eller vill du kunna få jobb på de större gymkedjorna?

Licenser du behöver som personlig tränare

De flesta PT-utbildningar ger dig en licens som intygar att du är kvalificerad att arbeta som personlig tränare. Det är ofta en europeisk licens som Europe Active. Vill du arbeta i Sverige och på de större kedjorna så kommer du också att behöva en FRISK-licens. 

Det är en nationell licens som visar att du uppfyller de krav på kompetens som behövs för att kunna hjälpa människor med träning, fysisk aktivitet och en hälsosam livsstil. Det är kvalitetsstämpel och väljer du en ackrediterad utbildning så ingår FRISK-licensen. I annat fall kommer du att behöva göra provet för, och ansöka om, FRISK-licensen efter din PT-utbildning.  

Är skolan som bestämt bedömningskriterierna för sin licensiering? Det är viktigt att du kontrollera vad just licensen står för och vad den kommer ifrån. 

Skulle du vilja arbeta med en speciell målgrupp?

 Har du planer på att rikta in dig på specifik kundgrupp som pt behöver du undersöka om skolan har en specifik del för just den kundgruppen. Alternativt söka reda på de lärare som arbetar på skolan ifall de har inriktningar som du kan ha nytta av för just dina val.

Vilka är de som undervisar på skolan?

Denna faktor är en av de viktigaste, det är utbildaren som ska lära dig saker och hjälpa dig att nå dina mål att bli en god PTHar de den erfarenhet som behövs för att undervisa? Det är skillnad på att vara en god PT och att vara en god lärare. Likaså är det skillnad på att kunna prestera väldigt bra i en idrott och att träna andra.

Du behöver fundera på vad utbildaren är där för, är det att utbilda dig eller är det förmedla vilken god tränare läraren själv är. Det kan vara värt ett försök att kontakta läraren/lärarna för att kunna ställa frågor. Eller om möjligt, varför inte boka en PT timme med utbildarna/utbildaren?

Det är också en fördel att utbildaren arbetar aktivt i det ämne som utbildaren undervisar i. Detta gör att utbildaren är nära yrket och vet vad som krävs. Har utbildaren en lång erfarenhet av yrket gör det att du kan lära dig hantverket och få den kompetens du behöver.

Hitta tidigare elever som gått den skola du är intresserad av.

Det du ska vara medveten om är att filtrera det som tidigare elever säger om den skola de gått. Om du vill ha jämförelse mellan olika skolor behöver den som du frågar också varit elev på olika skolor. Om de inte vet hur de andra skolarna är, hur ska de då kunna jämföra. Det som du definitivt kan lyssna på är deras upplevelse de haft hos den specifika skolan de varit elev på.  Tänk noga igenom de frågor du tänker ställa till tidigare elever. Det är alltid bra att gräva lite varför de har den upplevelse de har om skolan. Att få reda på vad de bygger sin upplevelse på kan ge dig många svar vad just du söker i en skola eller utbildning

Hur många elever per lärare?

Vid undervisning finns det moment där det är en hel del praktiska moment. Om det då är väldigt många elever och få lärare så kommer det bli en utmaning att få tid att ställa frågor och framförallt feedback på just det du gör. Utbildaren behöver vara till hands och hjälpa och stötta under en utbildning.  Så ta reda på hur många elever det är på en utbildare.

Var kommer det teoretiska materialet ifrån och i vilken form?

Undersök varifrån skolan har grundat sitt teoretiska material på. Be om att få referenser och källhänvisningar så du kan kontrollera hur uppdaterat materialet är. I dagens snabba samhälle och där studier och forskning går fort behöver skolornas utbildningsmaterial ständigt uppdateras. När det gäller vetenskap och studier kan du undersöka om skolan du är nyfiken på undervisar i hur du läser och utvärderar studier och forskningsrapporrter. När du som tränare ska kunna gallra i olika studier och rapporter behöver du lite grundläggande kompetens hur du ska läsa och hantera sådana.

Ta reda på hur du lär dig bäst?

De flesta skolarna har en del som är teoretisk och en del som är praktisk. Den teoretiska delen består av att lära dig om hur kroppen fungerar såsom funktionell anatomi, fysiologi, träningslära, viss skadelära, coachning och kommunikation och kostlära.

En praktisk del där du får omsätta de teoretiska kunskaparna hur du ska använda dig av de verktyg du fått till dig teoretiskt. Är du en person som lär dig bäst genom att öva mycket praktiskt och öva med erfarna lärare som ger feedback, ja då ska du välja en skola med mycket lärarledda fysiska lektioner.

Där har du möjlighet att få återkoppling på det du gör där och då. Om du lär dig bäst genom att läsa mycket teoretiskt så ska du välja en skola med få lärarledda fysiska lektioner. Att ta in ny kunskap gör vi olika sätt. En del lär sig bäst genom att lyssna, se eller göra. Det är förmodligen en kombination av dessa hos de flesta människor. Det du behöver göra när du väljer skola är att ta reda på hur du lär dig bäst. Är det genom att öva och göra saker praktiskt behöver du välja en utbildning som har mycket lärarledda fysiska lektioner. Det kan vara avgörande hur din upplevelse av utbildning blir samt hur mycket du lär dig om ditt sätt att ta in kunskap inte är kompatibelt med vad skolan har valt för pedagogik.

Vilken hjälp och stöd får du efter utbildningen?

När du gått klart din utbildning och ska ut på arbetsmarknaden eller starta eget. Finns det möjlighet till stöd och hjälp från skolan i saker du undrar över. Till exempel finns det mentorer som du kan bolla dina funderingar med. Ibland kan dina frågeställningar vara enkla som kanske en pt kollega kan svara på, men det kan vara även vara så att frågan kräver en mycket erfaren tränare och framförallt pedagogik och coach för att hjälpa dig framåt. Du kan också undersöka om utbildningen innehåller lektioner om eget företagande. Alternativt om det finns sådant stöd och hjälp efter utbildningen.

Vad händer om du blir sjuk under utbildningen?

Om du blir sjuk eller av annan allvarlig anledning inte kan delta på utbildningen och behöver pausa. Är detta möjligt och hur länge behöver du vänta för att kunna fortsätta utbildningen. Finns det möjlighet att göra uppgifter att lämna in istället för undervisning. Finns det möjlighet att köpa till privatundervisning för de lektioner du är frånvarande på. Detta är av vikt om du har ett behov att vara färdigutbildad till ett visst datum.

Hur är examinationerna uppbyggda?

De flesta pt utbildningarna avslutas med någon form av examination som då blir ett kvitto på att du lärt dig det du ska. Du behöver ta reda på hur examinationen är uppbyggd. Är det ett teoretiskt prov endast eller är det också ett praktiskt prov. Ett teoretiskt prov är där du får svara på frågor. Ett praktiskt prov är oftast att du ska träna en kund och tillverka ett program upplägg till den personen. Det är en avvägning hos dig om du vill välja en skola som endast examinerar teoretiskt eller om du vill ha ett kvitto att du även är examinerad praktiskt. Att komma ihåg är att en examination är för dig så att du kan få ett kvitto på att du är redo att ta hand om människors hälsa som också betalar dig för detta.

Vad händer om du inte klarar av de prov som du ska genomföra efter utbildningen?

Om du inte blir godkänd på examinationerna vad händer då. Är det lätt att få tid till en ny examination eller behöver du vänta länge. Hur ser återkopplingen ut efter examinationen inför en ny examination. Det är viktigt att du får återkoppling vad du behöver göra bättre i nästa examination. Finns det möjlighet att den som examinerar dig kan kontaktas efter för att rådgöra vad som saknas hos dig för att bli godkänd. Det kan vara väldigt viktiga saker som du behöver för att vara redo att arbeta som personlig tränare.

Som du märker finns det en mängd olika faktorer att ta i beaktning vid val av pt skola. Du behöver vara uppriktig mot dig själv och dina behov och vad ditt mål med utbildningen är. Det är skillnad på utbildningarna idag och framförallt är det skillnad på hur långa utbildningarna. En faktor är hur mycket egen studier är det och hur mycket lärarledda lektioner i fysiska klassrum har utbildningen. Det finns en begränsning hur snabbt saker och ting landar som kompetens hos dig. 

En utbildning som är ett år innebär inte ett år av heltidsstudier. En utbildning på sex veckor med lärarledda lektioner, med lediga dagar också kan vara intensivt men då också effektiv då den är just lärarledd i alla moment. Igen du behöver ta dig en funderar över vad du själv behöver och vad du själv tror på. Det viktigaste är att du lämnar skolan med en hög kompetens att ta hand om andra människors hälsa och träning.

Lycka till med ditt val!

Lämna en kommentar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *